Zacznijmy więc od prostej sałatki, którą można wykorzystać w diecie dla pragnących zachować "a linea", jak i też da się nią uzupełnić "mięcho" w kebabie, gyrosie lub innym hamburgerze. Nazywa to się:
"Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolą".
Zapewne obecność czerwonej fasoli podyktowana jest łamaniem nie tylko smaku, ale i barwy jasnozielonej kapusty pekińskiej i kremowego majonezu. Użycie fasoli białej, tudzież okraszenie dania żółtą kukurydzą lub w niewielkiej ilości, groszkiem, jest również możliwe. Zacznijmy więc.
Składniki:
- kapusta pekińska 1 sztuka
- fasola czerwona 1 typowa puszka
- pomidor 2 sztuki
- majonez 5 łyżek (wiem, że kaloryczny, lecz do zastąpienia przez jogurt grecki w 1/2 z naturalnym)
- zioła do smaku (tu warto zaszaleć; typowo pieprz biały, może być oregano lub w kompozycji z gyrosem - tzatziki [polecam], papryczki dla chętnych - pepperoni.
Procedura:
- Kapustę pekińską szatkujemy drobno,
- kroimy pomidora kroimy w kostkę i odsączamy na sitku
- podobnież postępujemy z wydobytą z puszki fasolą (za wyjątkiem krojenia, rzecz jasna)
- no i teraz mieszamy z sobą wszystkie składniki, organoleptycznie osiągając pożądany smak.
Efekt:
cztery dorosłe osoby mogą z powodzeniem zaspokoić niedobory witamin, albo też uzupełnić danie mięsne.
Głodomór mówi smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz