Wina Coteaux du Layon pochodzące z Andegawenii (fr, Anjou), krainy w dolnym biegu Loary, swoją słodycz zawdzięczają temu, że owoce winorośli spędzają więcej czasu na "krzaku", dojrzewając dłużej i osiągając naturalny posmak słodkiego nektaru, bez konieczności wzbogacania winnej masy cukrem.
Zbiory winorośli do produkcji Coteaux du Layon zaczynają się później, niż w innych rejonach Doliny Loary. Charakterystyczne jest to, że wina z Andegawenii nie są ciężkie, jak portugalskie porto, czy hiszpańskie estrello lub malaga.
Coteaux du Layon smakuje genialnie z deserami i lekką, łagodną kawą. Doskonale komponuje się z creme brulee.
Jest to wino białe o leciutko słomkowej barwie.
W związku z tym, że wina słodkie wciąż pozostają w mniejszości w porównaniu z wytrawnymi, półwytrawnymi i półsłodkimi, wróżę im karierą u degustatorów i życzę długich i ciepłych jesieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz