niedziela, 21 października 2012

Cierpliwość w biznesie i ser


Niezwykle istotną i pozytywną cechą prowadzącego własny biznes jest cierpliwość. Wyjąwszy przedsięwzięcia o nader podejrzanym pochodzeniu, założone efekty działalności gospodarczej przychodzą po pewnym, czasami znacznym upływie czasu. Aby dane przedsięwzięcie mogło odnieść sukces, powinno dojrzeć, jak, dajmy na to ser, którego technologia wytwarzania (w przypadku serów długo dojrzewających) wymaga określonego czasu, po upływie którego ser potrafi zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia. 
I w tym momencie spróbujmy popatrzeć na cierpliwość z innego punktu widzenia, odpowiadając sobie na pytania: gdzie istnieją miejsca, w których cierpliwość to jedna cech wyróżniających je od pozostałych? Kim są ludzie, którzy z natury oznaczają się cierpliwością?
Cierpliwość należy wiązać z miejscem, w którym tempo życia jest spowolnione, gdzie czas zawiesza się na czas określony przemijaniem.
Niewątpliwie takimi miejscami, w których życie toczy się w zwolnionym tempie są klasztory. Niezależnie od służebnej roli, jaką wypełniali mnisi i mniszki względem Boga, w domenach klasztornych prowadzona była działalność, która w czasach dawniejszych przysparzała społeczności klasztornej niemałych dochodów, jak i też zaspokajała bezpośrednie potrzeby samych mieszkańców opactw i kościołów. Cystersi, benedyktyni, kartuzi, dominikanie i wiele innych zgromadzeń od tysiąca lat, dzięki mrówczej pracy stają się specjalistami od ziołowych specyfików, wina, nalewek, a także perfum, przypraw, wypieków, piwa i sera właśnie. Zdecydowanie pochwalam tę usłaną latami tradycji specyfikę działalności klasztornych braci i sióstr. Cierpliwość popłaca.
Aby nie być gołosłownym, spróbujmy przyjrzeć się (i posmakować) ser wytwarzany przez mnichów z  Abbaye of Saint Nicolas les Citeaux, zwany po prostu "Abbaye de Citeaux".

rn

Nie wiem, jak bardzo popularny był ten ser przed laty. Dzisiaj ser ten, wyjątkowo delikatny i charakteryzujący się lekko wyrazistym smakiem, łagodniejszy niż inne sery z płukaną skórką, cieszy się wielką popularnością u smakoszy francuskich serów i, co ciekawe, w 70% pokrywa potrzeby finansowe klasztoru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz